2Mbps η μέγιστη ταχύτητα ADSL Internet στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώ το ίντερνετ καθημερινά από το 1997. Τότε που υπήρχαν μόνο dial up συνδέσεις και που έκανες 5 λεπτά να συνδεθείς, αν ήσουν τυχερός. Πάντα με ενδιέφερε η γρήγορη ταχύτητα του ίντερνετ. Και ποιον δεν ενδιαφέρει άλλωστε. Γι αυτόν το λόγο, κάθε φορά που το επέτρεπε η τεχνολογία, αναβάθμιζα τη σύνδεσή μου για να απολαμβάνω τις ιλιγγιώδης ταχύτητες που προσέφεραν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών ιντερνέτ στη χώρα μας.

Ήμουν από τους πρώτους στην περιοχή μου που εγκατέστησε γραμμή ISDN, την οποία μπάι δε γουέι διατηρώ ακόμη, χωρίς να έχω πραγματικά κάποιο λόγο. Ήμουν από τους πρώτους στην περιοχή μου που μετέτρεψε τη σύνδεσή του σε ADSL και θα είμαι ίσως –είτε εγώ, είτε οι απόγονοί μου- από τους πρώτους που θα επιλέξουν κάποια νέα τεχνολογία, όταν κι εφόσον γίνει διαθέσιμη στο Ελάντα.

Προς το παρόν χρησιμοποιώ την ταχύτερη σύνδεση ίντερνετ που διατίθεται στην περιοχή μου. 2 ολόκληρα Mbps! Ναι καλά διάβασες. Όση δηλαδή είναι και η κατώτερη ταχύτητα σύνδεσης στη χώρα. Όσο κι αν προσπαθώ τα 4 τελευταία χρόνια να γίνω από τους πρώτους στην περιοχή μου που θα ξεκολλήσει απ’ αυτήν την ξεφτίλα, δε γίνεται διότι απλά δεν πάει πιο γρήγορα ο ΟΤΕς εδώ. Να δες…

otenet

Έρχομαι λοιπόν εγώ τώρα και σε ρωτάω:

Ποιος σοβαρός άνθρωπος…

 • Θα γινόταν μέλος της μεγαλύτερης χαρωπής ADSL παρέας των παιδιών στην παραπάνω εικόνα, αν είχε άλλη επιλογή και πόσο σοβαρό μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ένας έλληνας πολίτης-καταναλωτής, όταν αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχει;
 • Πιστεύει τις πολιτικές μπούρδες περί «Ελλάδας της Πληροφορίας», όταν ένα αγαθό κοινής ωφέλειας όπως το ίντερνετ, μοιράζεται στους πολίτες με χάλκινα καλώδια;
 • Θα ξεκινούσε μία μεγάλη επιχειρηματική επένδυση στην περιφέρεια, όταν δεν μπορούν να υποστηριχτούν επαρκώς ούτε καν οι βασικές τεχνολογικές του ανάγκες. Στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, δεν μπορείς να δεις ούτε καν βίντεο στο YouTube χωρίς να λαγκάρει 10 φορές.
 • Πιστεύει το επί 15ετίας και βάλε πολιτικό παραμύθι των επίδοξων κυβερνώντων περί αποκέντρωσης κι ανάπτυξης της Περιφέρειας;
 • Πιστεύει ότι μόνο το Δημόσιο θα μπορούσε να τα καταφέρει χειρότερα; Απ ότι φαίνεται τελικά, ακόμη και οι μη δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, καταφέρνουν σε αυτήν τη χώρα να βυθίζονται στην αδράνεια, κατεβάζοντας τον πήχη τόσο χαμηλά, ώστε να ακυρώνεται κάθε έννοια του ανταγωνισμού και άρα κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης.

Μα η μέγιστη ταχύτητα ADSL Internet στην Ελλάδα είναι 24Mbps

Καταρχήν, νομίζεις ότι είναι! Αν έχεις αγοράσει και πληρώνεις μία τέτοια σύνδεση, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο πάροχός σου δε σού δίνει πάνω από 7-8 Mbps πραγματικής ταχύτητας.

Παρ όλα αυτά, μία χώρα ΔΕΝ είναι μόνο τα αστικά της κέντρα. Είναι και ο τόπος που επέλεξε κάποιος να ζει, να ασκεί τις δραστηριότητές του, το επάγγελμά του ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Σε έναν τέτοιον τόπο ζω κι εγώ κι όπως ανέφερα, εδώ η μέγιστη ταχύτητα είναι 2Mbps. Επίσης, η ταχύτητα αυτή είναι η μέγιστη στο μεγαλύτερο κομμάτι της επικράτειας της χώρας. Υπάρχουν μάλιστα περιοχές που δεν έχουν καν πρόσβαση στο δίκτυο ADSL.

Ποιος είναι αυθαίρετος λοιπόν, ο τίτλος του ποστ ή η αναφορά στα 24Mbps των παρόχων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μη συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας στη λίστα με τις υπανάπτυκτες χώρες στον τομέα των επικοινωνιών; Όσο λοιπόν αυτοί θα διαδίδουν εσκεμμένα λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, εγώ μπορώ να αναφέρω τις πραγματικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που απολαμβάνω.

Κάνε αν θες ένα Speed Test και βάλε το link με το αποτέλεσμα στο σχόλιό σου, γράφοντας επίσης την ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης αλλά και τον πάροχό σου.

Comments

 1. Glavkos says

  Το ποστ σου μου κίνησε την περιέργεια και έκανα μια μέτρηση …Μένω σ” ένα μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας και η ταχύτητα δεν είναι πολύ καλύτερη απ’αυτήν που εσύ αναφέρεις ….Μόλις και μετά βίας 2,80 Mbps. Για τα χρήματα που πληρώνω στην Φόρθνετ δεν νομίζω ότι έχω ότι το καλύτερο. Αλλά τρομάζω και μόνον στην σκέψη να διαλέξω άλλον πάροχο. Θεωρώ ότι ο ΟΤΕ και οι άλλες εταιρίες είναι πολύ χειρότερες. …

  Απορώ γιατί οι υποδομές με τις οπτικές ίνες δεν έχουν αποδώσει ακόμα τίποτε. Κάποιοι περιμένουν να μοιράσουν την πίτα και το φτηνό Ίντερνετ έχει καταντήσει όνειρο θερινής νυχτός….

 2. Kioupkiolis says

  Ναι στην Γερμανία. Την σύνδεση την πληρώνω 60 € για 16Mbps (μαζί με ένα σχεδόν παγκόσμιο τηλεφωνικό πακέτο flatrate – όχι μέσω ιντερνετικών εταιρειών αλλά μέσω των δικτύων της Telokom) και είναι σταθερά πάντοτε τόσο. Όταν έρχομαι στην Ελλάδα όπου διατηρώ μια σύνδεση στο σπίτι για τις εκεί ανάγκες μου νομίζω ότι δεν έχω πρόσβαση στο ιντερνετ.

 3. Sotirelis Dimitris says

  Φτάνω και τα 16 καμιά φορά αλλά τα στάνταρ μου είναι στα 10Mbps Forthnet στην Σταυρουπολη στη Θεσ/νίκη. Να σημειώσω ότι το κέντρο του ΟΤΕ, ο κόμβος των χάλκινων, είναι στα 1,5klm από το σπίτι μου(σχετικά κοντά).
  Η forthnet στην περιοχή της Δράμας, του Καλαμπακίου, τι ταχύτητες πιάνει ρε παιδιά;
  Εντάξει 24 πληρώνω αλλά μόνο με θαύμα τα πιάνεις αυτά στο Ελαντα.
  Στο Καλαμπάκι τι ταχύτητα πιάνει η εταιρία που προανέφερα;

 4. 2cents says

  Η απάντησή σου Kioupkiolis αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την απογοητευτική κατάσταση που υπάρχει στο χώρο των επικοινωνιών στην Ελλάδα. Πληρώνεις ένα σχετικά μικρό ποσό -με βάση το μέσο εισόδημα του Γερμανού πολίτη- και απολαμβάνεις υπηρεσίες που μπορεί να μη δούμε εμείς ούτε σε 10 χρόνια.

  Τις ίδιες ή και καλύτερες υπηρεσίες μάλιστα, απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

 5. 2cents says

  Δημήτρη δεν είχα πότε Forthnet γιατί το θεωρώ άσκοπο αφού ούτως ή άλλως, χρησιμοποιεί το δίκτυο του ΟΤΕ. Δεν έχει δικό της δίκτυο εδώ. Μπορείς αν θέλεις να ρωτήσεις το Νίκο (Net Cafe) που χρησιμοποιεί Forthnet και Conn-x παράλληλα επί αρκετά χρόνια.

 6. Kioupkiolis says

  Ναι έτσι είναι. Να συμπληρώσω όμως ότι το εισόδημα του μέσου Γερμανού πολίτη είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που ο κόσμος πιστεύει στην Ελλάδα κρίνοντας με απόλυτα νούμερα. Επειδή ο γερμανός πολίτης δεν πληρώνει ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικές κλινικές, φακελλάκια και γρηγορόσημα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί κάθε μέρα το αυτοκίνητο του, έχει φθηνότερα (έως πολύ φθηνότερα) βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, απολαμβάνει μια μακρά ποικιλία υπηρεσιών από αξιόπιστους και άψογα λειτουργούντες δημόσιους φορείς σειρά και άλλα πολλά ων ουκ έστι αριθμός. Έτσι το εισόδημα του παραμένει στην τσέπη του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το αντίστοιχο εισόδημα του έλληνα και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για πολλά άλλα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τις άμεσες καθημερινές ανάγκες.

  Να σημειώσω ότι η εν λόγω σύνδεση δεν έχει «πέσει» ούτε μια φορά στα τέσσερα χρόνια που την έχω. Όπως δεν έχει κοπεί ούτε μια φορά το ρεύμα. Στην Ελλάδα πέρυσι καταστράφηκε το ψυγείο μου από τις συνεχείς διακοπές και τώρα σκέφτομαι να πάρω τροφοδοτικό για να σώσω από ενδεχόμενη ζημία τον υπολογιστή και, κυρίως, την δουλειά μου.

 7. orck says

  Μηπως πρεπει να μας πεις που μενεις; Χωριο, κωμοπολη, πολη; Αποσταση απο αστικο κεντρο; Εταιρια που εισαι; Πακετο που πληρωνεις;

  ΥΓ Συγνωμη που δεν βλεπω νοημα να σου βαλω μια εικονα με τα 11mbps που εχω.

 8. says

  να ρωτησω κατι?

  «Πιστεύει το επί 15ετίας και βάλε πολιτικό παραμύθι των επίδοξων κυβερνώντων περί αποκέντρωσης κι ανάπτυξης της Περιφέρειας;»

  ειπε κανεις δηλαδη οτι αυτο θα σημαινει ο κατοικος της περιφερειας να εχει *ακριβως τις ιδιες υπηρεσιες* με τον κατοικο του Συνταγματος ας πουμε? Δηλαδη, ακομα και αν ειχαμε σοβιετικο κρατος που θα παρειχε ολα τα αγαθα μονο του, θα ηταν λογικο να δινει τις ιδιες ταχυτητες ευρυζωνικης στον κατοικο ενος βουνου και στο κεντρο της μεγαλυτερης πολης? Αυτο δεν θα σημαινε καν ισες επενδυσεις για καθε κατοικο, θα σημαινε τις μεγαλυτερες επενδυσεις για αυτους που κατα κανονα πληρωνουν τους λιγοτερους φορους? Και στο Καστελοριζο να εμενα, λογικο δεν θα μου φαινοταν.

  «Πιστεύει ότι μόνο το Δημόσιο θα μπορούσε να τα καταφέρει χειρότερα; Απ ότι φαίνεται τελικά, ακόμη και οι μη δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, καταφέρνουν σε αυτήν τη χώρα να βυθίζονται στην αδράνεια»

  αστειευεσαι ή δεν θυμασια πως ηταν τα πραγματα πριν ανοιξουν εστω λιγο οι αγορες? Το προβλημα τωρα δεν ειναι οτι εγινε ιδιωτικος ο ΟΤΕ, ειναι οτι εγινε χωρις να ανοιξει πραγματικα η αγορα. Και παλι βεβαια ειμαστε σε 30 φορες καλυτερη θεση απο το 99 που πρωτοεφυγα για Γερμανια και πληρωναμε 350 ευρω τον μηνα για ευρωπαϊκα τηλεφωνηματα πχ! (σημερα? ακριβως 25 ευρω)

  • 2cents says

   Ζω 10′ έξω από το κέντρο της πόλης της Δράμας. Ο χώρος που διατηρώ τη συγκεκριμένη σύνδεση απέχει 800 μέτρα από τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Το κοντινότερο βουνό απέχει 10 χιλ από εδώ. Δεν κατοικώ σε βουνό αλλά σε ημιαστική περιοχή 5000 κατοίκων, δίπλα σε πρωτεύουσα πόλη νομού.

   Γιατί δε ρωτάς τον Kioupkiolis που απολαμβάνει τέτοιες υπηρεσίες αν ζει στο Βερολίνο κάτω από την πύλη του Βρανδεμβούργου;

   Μπορεί αυτοί οι λαμογιοψηφοθήρες όταν λένε αποκέντρωση να εννοούν τις περιοχές πέριξ της πλατείας συντάγματος και καλά κάνουν αφού τρώμε το παραμύθι τους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο τσοπάνης στους Θρακομακεδόνες ή οποιοσδήποτε κάτοικος των αττικών βουνών, έχει μεγαλύτερη ανάγκη τα 24Mbps από εμένα, την επιχείρησή μου και την οικογένειά μου.

   Αν πάλι δε θεωρείς τα 2Mbps ΝΤΡΟΠΗ για μια ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει τουλάχιστον να αγανακτείς που σε βάζει να πληρώνεις 24Mbps και να σου παρέχει το 1/3 της ταχύτητας που αγόρασες.

   Όχι και βέβαια δεν πιστεύω ότι το δημόσιο θα τα πήγαινε καλύτερα. Ειρωνικά το αναφέρω για να τονίσω την αχρηστιά του ιδιώτη σε αυτόν τον τόπο που δε θα καταφέρει να ξεφύγει ποτέ από τη μετριότητα.

  • orck says

   Στα 800 μετρα απο το κεντρο της Δραμας ειναι ασχημο να μην εχεις περισσοτερες επιλογες. Δεν αγανακτω για το 1/3 της ταχυτητας γιατι εχω διαβασει πως λειτουργει η τεχνολογια του ADSL. Καλως η κακως ετσι λειτουργει σε ολο τον πλανητη.

   Τι δουλεια εχουν οι πολιτικοι; Ολες οι εταιριες ειναι ιδιωτικες και πρατουν συμφωνα με τους νομους της αγορας (που ειναι το στυγνο κερδος), εαν δεν τους βγαινουν τα νουμερα της επενδυσης δεν την κανουν. Οταν ειχαμε την ΔΕΚΟ μπορουσαμε να λεμε γιατι δεν πληρωσε 1 εκατομυριο σε υποδομες για 1000 εν δυναμη πελατες, τωρα τι να πουμε;

  • says

   βρε Σταυρο, δεν ξερω αν ειναι καλο να μιλαμε κατευθειαν για αχρηστια. Οπως αναφερθηκε, η τεχνολογια εχει καποιες ιδιαιτεροτητες που σημαινουν οτι πχ σε προαστια στα 30 χμ απο το κεντρο του Λονδινου (οπου μενω ενιοτε) η ταχυτητα ειναι πολυ χαμηλοτερη αποτι μεσα στο Σιτι.

   Και δεν θα ηταν και λογικο να ειχαμε τις ιδιες ταχυτητες, μια και οπως ειπα το κοστος ειναι δυσαναλογο.

   Σε αρκετες περιπτωσεις στην Ελλαδα υπαρχει κενο στην αγορα, για αυτο ομως δεν ειναι να βριζουμε κατευθειαν τον ιδιωτη αλλα να κοιταξουμε γιατι δεν τον συμφερει η επενδυση. Κατα κανονα θα βρουμε διαφορα γραφειοκρατικα, συντεχνιακα και ρυθμιστικα εμποδια που πανε εναντιο στο κοινο καλο.

   Οι εταιρειες παντου ιδιες ειναι, κυνηγανε το συμφερον τους. Το πλαισιο γυρω τους ειναι που κανει την διαφορα.

   «Αν πάλι δε θεωρείς τα 2Mbps ΝΤΡΟΠΗ για μια ευρωπαϊκή χώρα»

   το κριτηριο μου για το τι συνιστα πολιτισμενη χωρα δεν ειναι ενα συμπτωμα οπως η ταχυτητα του DSL, αλλα οι διαδικασιες που οδηγουν σε αυτην να ειναι χαμηλη.

   • 2cents says

    @S G: Νομίζω πως δεν διαφωνούμε επί της ουσίας.

    Καταρχήν, συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τις ίδιες ταχύτητες, ούτε έχω αυτήν την απαίτηση. Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο όμως, είναι όχι μόνο να υπάρχουν τα 2Mbps ως επιλογή στη χώρα μας, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της να είναι η μόνη επιλογή (υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν adsl). Όσο ασύλληπτη για μας είναι η αναφορά στα 60Mbps, άλλο τόσο είναι η αναφορά στα 2Mbps για έναν Ευρωπαίο.

    Μη συγκρίνεις την Αγγλία με την Ελλάδα. Δε μιλάω μόνο για χαμηλές ταχύτητες, μιλάω για έλλειψη υποδομών. Μιλάω για ίντερνετ που μοιράζεται μέσα από δίκτυο χάλκινων καλωδίων, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του εξήντα για άλλο σκοπό.

    Μιλάω επίσης για εξαπάτηση των πελατών από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Δείξε μου ένα καταναλωτή που η πραγματική ταχύτητα της σύνδεσης του είναι όχι 24, αλλά τουλάχιστον 20Mbps και ας κατοικεί και δίπλα στη βουλή. Όχι 30 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης, όπως γίνεται στο Λονδίνο που αναφέρεις. Όταν δεν μπορείς να επιτύχεις ταχύτητες των 20Mbps σε καμία περίπτωση λόγω τεχνικών κωλυμάτων, όταν δεν είναι εφικτό δηλαδή εκ των πραγμάτων, τότε χρησιμοποιείς καταχρηστικά τα 24Mbps για να εξαπατήσεις τον πελάτη και να πουλήσεις ένα προϊόν που δεν υφίσταται.

    Γνωρίζετε ότι ίσως το 90% των Ελλήνων έχει την ακράδαντη πεποίθηση ότι περιηγείται το ίντερνετ με 24Mbps; Κι όταν του λες ότι δεν είχες ποτέ πάνω από 7 (το 23% της ονομαστικής ταχύτητας δηλαδή), σου λέει «αποκλείεται κάνεις λάθος. Την 24αρα έχω, το γράφει και στο λογαριασμό»!

    Σαφώς και οι εταιρείες κυνηγούν το συμφέρον τους. Συμφωνώ επίσης στο ότι δεν είναι δική τους ευθύνη να κάνουν κοινωνική πολιτική. Το τηλεπικοινωνιακό προϊόν είναι κοινωνικό αγαθό όμως και είναι ευθύνη του κράτους να φροντίσει γι” αυτό θέτοντας το πλαίσιο που αναφέρεις.

    Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι, ότι σε κανένα χωριό της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.λπ. δεν υπάρχουν ταχύτητες των 2Mbps ή και καθόλου. Επίσης, δεν υπάρχει μεγαλύτερο συμφέρον για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σε ένα ευρωπαϊκό χωριό από ότι σε ένα ελληνικό και όμως εκεί υπάρχει υποδομή. Τέλος, ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα. Απλά δε δέχομαι το να λέμε, «εντάξει εκεί είναι Ευρώπη δεν είναι το ίδιο» (που κυριαρχεί στο υποσυνείδητο των περισσότερων Ελλήνων) για να αποδεχόμαστε παθητικά τα προβλήματά μας.

    το κριτηριο μου για το τι συνιστα πολιτισμενη χωρα δεν ειναι ενα συμπτωμα οπως η ταχυτητα του DSL, αλλα οι διαδικασιες που οδηγουν σε αυτην να ειναι χαμηλη.

    Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό επίσης. Αυτό είναι άλλωστε που προσπαθώ να πω. Οι διαδικασίες που αφορούν σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των πολιτών σ” αυτή τη χώρα, είναι της τάξεως των “2Mbps max”. Αυτές οι διαδικασίες είναι που κάνουν «άχρηστο» τον ιδιώτη στη χώρα μας και όχι φύση του. Έξού και η αναφορά μου στο κράτος και στους πολιτικούς.

    Σας ευχαριστώ που ανοίξατε τη συζήτηση. :)

 9. 2cents says

  @orck: Μένω 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Δράμας και 800 μέτρα από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ, όπως έγραψα πιο πάνω. :)

  Και βέβαια λειτουργεί έτσι το ADSL *με χάλκινα καλώδια*. Είναι θάυμα που φτάνει το σήμα στα 2χλμ. Την Ουγκάντα μου γμ.

 10. 2cents says

  Το «εντάξει» είναι σχετικό. Αν σου φτάνουν τα 7,1 για να κάνεις τη δουλειά σου, είναι εντάξει. Έτσι κι αλλιώς δε βρέθηκε και κάποιος που να παίρνει παραπάνω. Κατά τ” άλλα, 24 πληρώνεις, 7,1 παίρνεις.

 11. 2cents says

  @dfgdg Παρήγγειλε τη δεύτερη σύνδεση και μόλις λειτουργήσει, διέκοψε τη hol. Το κακό είναι ότι δε θα πάρεις μεγαλύτερη ταχύτητα όπου κι αν πας. Δυστυχώς.

 12. γιαννης says

  Νομίζω οτι το http://www.speedtest.net/
  συνηθως δειχνει ταχυτητες μεγαλυτερες απο οτι πραγματικά μπορεις να πιασεις.
  Δοκιμαστε το τεστ απο το: http://www.bwmonitor.com/ (Πρεπει να το εγκαταστησετε). Οι ταχυτητες που θα σας μετρησει μου φαινονται πιο αξιοπιστες.

 13. Δημήτρης says

  Καλησπέρα! Να κάνω και εγώ μια ερώτηση. Εφόσον είναι ψευδαίσθηση το έως 24 αν βάλω μια πιο μικρή και πιο οικονομική σύνδεση στα 8Mbps θα έχω αποτέλεσμα; Ή θα μειωθεί κι άλλο η ταχύτητα λόγω του πακέτου? Ίσως αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τις ψεύτικες ταχύτητες να αναγκαστούν να αυξήσουν το bandwith εξωτερικού και να έχουμε τις δηλωμένες ταχύτητες;

 14. Αρτέμης says

  Εγω παιδια Αλεξανδρουπολη μενω και πληρωνω 2Mbps conn-x.. στο τεστ λεει 10Mbps download και upload κλασικα 0.75.. αλλα ποτε δεν εχω κατεβασει κατι με παραπανω απο 1.8Mbps.. ειχα τιν 24αρα παλια και παλι πανω απο 1.8 δεν πηγαινε και την κατεβασα.. υπαρχει κανεις που να κατεβαζει με παραπανω απο 2Mbps? η γιατι το speedtest μου λεει πως εχω ταχυτητα 10Mbps ενω πληρωνω για 2Mbps?
  http://www.speedtest.net/result/1997454096.png

 15. 2cents says

  Άρτεμις, μήπως εννοείς ότι δεν έχεις κατεβάσει ποτέ κάποιο αρχείο με ταχύτητα μεγαλύτερη από 2Mb το δευτερόλεπτο, γιατί έχει μια διαφορά από το 2Mbit. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τον όγκο ενός αρχείου σε Megabyte που κατεβαίνουν ανά δευτερόλεπτο και στην άλλη περίπτωση την ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων.

 16. Αρτέμης says

  «Αρτέμης».. Αντρας ειμαι. δεν μπορω να κατεβασω καποιο αρχειο πανω απο 2Mbps..δηλαδη 1.9Mb σε torrent, ενω το speedtest λεει πως εχω ταχυτητα 10Mbps.. Επισης οταν ειχα την 24αρα παλι δεν μπορουσα να ξεπερασω τα 2Mbps σε download. υπαρχει καποιος λογος που το speedtest λεει πως εχω 10Mbps αλλα κατεβαζω με 2Mbps maximum?

 17. 2cents says

  Αρτέμη, συγνώμη.

  Λοιπόν, για να μην μπερδευόμαστε. Είναι, mdps δηλαδλη megabit per second και MB/sec δηλαδή megabyte per second.

  Με mdps μετράμε την ποσότητα της ψηφιοποιημένης πληροφορίας που περνά μέσα από το καλώδιο σε ένα δευτερόλεπτο. Αφορά δηλαδή την ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων. Στην πράξη τώρα, την ταχύτητα την χρειαζόμαστε για να κατεβάζουμε γρήγορα αρχεία των οποίων ο όγκος μετριέται σε MB (Megabyte). Για να υπολογίσουμε πόσο όγκο αρχείων μπορούμε να κατεβάσουμε με μια συγκεκριμένη ταχύτητα σε συγκεκριμένο χρόνο κάνουμε τα εξής.

  1 byte όγκου αποτελείται από 8 bit ψηφιακών δεδομένων. Άρα 1 MB (megabyte) όγκος αρχείου ισούται 8 mbit (megabit) ψηφιακών δεδομένων. Αν υποθέσουμε τώρα ότι κάποιος έχει 8 mbps ταχύτητα σύνδεσης κατεβάζει στην πράξη 1 MB αρχείου κάθε δευτερόλεπτο (MB/sec).

  Αν κατέβαζες λοιπόν 2MB/sec από τόρρεντ αυτό σημένει ότι εκείνη τη στιγμή η ταχύτητα σύνδεσής σου ήταν 16mbps. Αν έχεις τώρα σύνδεση 2mbps σημενει ότι το ανώτερο που μπορείς να κατεβάσεις σε όγκο αρχείου είναι περίπου 250 KB (kilobytes) κάθε δευτερόλεπτο.

  Ελπίζω να κατάλαβες. Παίξε λίγο με αυτό http://www.ibeast.com/content/tools/band-calc.asp θα βοηθήσει περισσότερο.

 18. Αρτέμης says

  Κοιτα εγω στην αρχη νομιζα, εχεις 24αρα, κατεβαζεις μεχρι και 24Mb ανα δευτερολεπτο ενα torrent παραδειγμα…φυσικα προσγειωθηκα πολυ αποτομα στην πραγματικοτητα οταν εμαθα πως ολα αυτα ειναι μπουρδες στη χωρα μας.. αυτο που με μπερδευει εμενα ειναι γιατι στο speedtest λεει πως εχω 10Mbps ταχυτητα, ενω εχω 2Mbps conn-x.. επισης οποιος γνωστος μου εχει 2Mbps, κατεβαζει ενα torrent με 200Κbit maximum..οπως και αλλος με 4αρα κατεβαζει με 400Kbit maximum.. να μην τα ποληλογω οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης. Γιατι οι φιλοι μου που εχουν 4αρα δεν μπορουν να κατεβασουν ενα torrent πανω απο 500 και εγω με την 2αρα την κατεβαζω με 2.000?(οπως τα λεει στο bitCommet). Και γιατι το speedtest τους λεει 4 και κατι Mbps και εμενα λεει 10?

  πωπω εχω πρηξει α………. sorry αλλα θελω να μαθω..

 19. 2cents says

  γιατι στο speedtest λεει πως εχω 10Mbps ταχυτητα, ενω εχω 2Mbps conn-x;

  Γιατί προφανώς νομίζεις ότι έχεις σύνδεση 2mpbs ενώ στην πραγματικότητα η σύνδεση σου είναι 24αρα. Εδικά όταν λες ότι κατεβάζεις αρχεία με 2MB/sec, τότε δεν χρειάζεσαι καν το speedtest για επιβεβαίωση.

  Επισης οποιος γνωστος μου εχει 2Mbps, κατεβαζει ενα torrent με 200Κbit maximum..οπως και αλλος με 4αρα κατεβαζει με 400Kbit maximum

  Ναι, αυτές είναι στο περίπου οι ταχύτητες κατεβάσματος για αυτές τις συνδέσεις. Θεωρητικά, η maximum ταχύτητα κατεβάσματος που μπορεί να πιάσει μια σύνδεση με 2Mbit είναι 250ΚΒ/sec, με 4Mbit είναι 500ΚΒ/sec και με 24Mbit είναι ~3ΜΒ/sec.

 20. Αρτέμης says

  Σε ευχαριστω για ολη αυτην την ενημερωση.. Αρα εγω που πληρωνω 2αρα και εχω ταχυτητες για 24αρα ειμαι τυχερος και δεν το κουναω απο αυτη την συνδεση…

 21. Αρτέμης says

  Τωρα προσεξα πως ειπες οτι προφανως εχω 24αρα… 2αρα εχω 100% τιν κατεβασα πριν εναμισι χρονο απο 24αρα και πληρωνω για 2αρα…

 22. claire says

  έπεσα κατά τύχη στο άρθρο αυτό και βλέπω πως αν και είναι από το το’10,μέχρι και σήμερα 2013 δεν έχει αλλάξει τίποτα :(
  ζω σε προάστειο της Αθήνας και δίνω μάχη 1 μήνα τώρα για να αποκτήσω τηλέφωνο και σύνδεση στο νετ (ναι ναι…την κλασσική 2αρα) μιας και ο αξιότιμος ΟΤΕ δεν μας παρέχει άλλες επιλογές αλλά ακόμη και αυτό εύκολο δεν ήταν!!
  όταν ζήτησα να βάλω τηλ και νετ και αφού πέρασε κοντά ένας μήνας μου είπαν ότι θα πάρω μόνο γραμμή τηλεφώνου αρχικά και κάαααποια στιγμή αργότερα ίντερνετ…
  τέλοσπαντων,αφού προχώρησα σε καταγγελία κλπ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω και τα 2,αλλά ακόμη και τώρα το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να μην υπάρχει (ακόμα ????) υποδομή για σωστό ίντερνετ στη χώρα μας!!!
  άλλα πληρώνεις,άλλα έχεις ή δεν έχεις και καθόλου ανάλογα την περίπτωση…απλά απαράδεκτο…
  Θυμάμαι το ’94 (κάπου εκεί) modem,με κάρβουνο να μιλάω με Ολλανδία και να μου λέει ο άλλος έχω σύνδεση Τ1 (δορυφόρο) και εγω να περιμένω ακόμα να κατεβάσω 1 τραγούδι (λέξη-λέξη κατέβαινε το ρημάδι)
  Είμαστε απλά τραγικοί και σαν χώρα αλλά και σαν νοοτροπία…δυστυχώς :/

 23. Χρήστος says

  @ claire
  Για τα νεοελληνικά (δεν γράφω ελληνικά για να μην συγχέουμε το σήμερα με τον λαμπρό πολιτισμό των αρχαίων) δεδομένα να κάνεις και το σταυρό σου που υπάρχει έστω ο ρημαδο-ΟΤΕ και έχεις την δυνατότητα να συνδεθείς με την απλή 2άρα. ΚΑΜΙΑ άλλη από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν κάνει δεκτό το αίτημά σου για παροχή υπηρεσιών αν δεν υπάρχει ήδη από πριν η ανάλογη υποδομή στην περιοχή σου.
  Με απλά λόγια κανείς άλλος δεν επενδύει (δεν βάζει το χέρι στην τσέπη) για έναν, δύο ή και 30 πελάτες. Υπηρεσίες παρέχουν μόνο αν οι υποδομές υπάρχουν ήδη (του ΟΤΕ π.χ) για τις οποίες φυσικά έχουν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τα κορόιδα (οι έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή). Με ακόμη πιο απλά λόγια στην Ελλάδα οι »επενδυτές» εφαρμόζουν την πρακτική »μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» ή το Other People’s Money για όσους θυμούνται την ομώνυμη ταινία με τον Danny DeVito.

  Τα παραπάνω τα γράφω και τα αφιερώνω στον φίλο που έγραψε πιο πάνω για ελεύθερη αγορά. Υπάρχει ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα; Πού; Ή να το αντιστρέψω, υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά πρακτικές τύπου καρτέλ; Υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά »ανεξάρτητες» αρχές που να επιβάλλουν σε μία από όλες τις εταιρίες (στον ΟΤΕ) να διατηρεί τις τιμές τις ψηλά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της για να μπορούν έτσι οι υπόλοιποι να υπάρχουν και να παριστάνουν τους επιχειρηματίες; Υπάρχουν τέτοια πράγματα στην ελεύθερη αγορά;
  Πλάκα μας κάνετε;
  Ζούμε στο Λαμογιστάν πάρτε το χαμπάρι. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν είναι αποκλειστικά κάποιος τομέας (δημόσιο ή ιδιωτικός).

  Τα online test και διάφορα άλλα τέτοια μπλιμπλίκια είναι πλήρως αναξιόπιστα για μετρήσεις ταχύτητας internet και οι τιμές τους εντελώς γενικές και πλασματικές. Ειδικά όταν μιλάμε για ADSL2+ και VDSL που παίζουν πολλοί παράγοντες όπως αποστάσεις, μήκη και ποιότητες καλωδίων. Έπειτα σε αυτά τα τεστ παίζει και ο παράγοντας του server του τάδε site και με τι ταχύτητες ανεβάζουν. Εγώ π.χ με την 24, από sites που ανεβάζουν με μέγιστες ταχύτητες, κατεβάζω αρχεία σταθερά με ταχύτητα της τάξεως των 19Mb/s, σε sites που έχουν περιορισμό σε ταχύτητες ανεβάσματος κατεβάζω αρχεία με ταχύτητα της τάξεως των 1.8 με 2Mb/s (όσο η 2αρα δηλαδή), αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως η ταχύτητα που μου προσφέρει ο πάροχός μου έγινε ξαφνικά 2αρα.
  Γι” αυτό προσοχή με τις μετρήσεις.
  Για τις οπτικές ίνες που έγραψε κάποιος φίλος παραπάνω μην περιμένετε να δείτε τίποτα στην σύνδεσή σας. Οι οπτικές ίνες έχουν σημασία όταν μιλάμε για τεχνολογία FTTH από τα αρχικά της φράσεως Fibre to the Home. Όπως μαρτυρά και η ίδια η φράση μιλάμε για πλήρες ολοκληρωμένο δίκτυο οπτικών ινών από το κέντρο του παρόχου έως και την οικία μας. Η FTTH είναι ανώτερη από την VDSL προσφέροντας ταχύτητες 20 φορές μεγαλύτερες και εξαλείφοντας πλήρως τον παράγοντα απόσταση από το κέντρο του παρόχου, καθώς είτε είσαι δίπλα στο κέντρο είτε απέχεις 20 km έχεις την ίδια σταθερή ταχύτητα. Στην Ελλάδα τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα το VDSL ενώ ούτε έως τώρα το ADSL δεν αναπτύχτηκε πλήρως ώστε να καλύπτει όχι όλη την επικράτεια αλλά έστω τα μεγάλα αστικά κέντρα. Άρα FTTH σε καμιά 50αρια χρόνια και αν. Εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι Ιαπωνία. Και κακά τα ψέματα δεν φέρουν ευθύνη μόνο οι πολιτικοί κ.α φέρει σοβαρότατες ευθύνες και ο λαός με την εν γένη αμορφωσιά και έλλειψη παιδείας που μας διακατέχει. Από τα παραπάνω μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε ούτε σε 10 χρόνια ωστόσο μια μεγάλη μερίδα εξακολουθεί να πιστεύει και να κρέμεται από τα λόγια των πολιτικών που μιλούν για ανάπτυξη το επόμενο έτος. Μετά ποιος φταίει;

 24. Stavros says

  Καλημέρα!
  Εγώ έχω την εξής απορία: αν στην περιοχή σου έχεις μεγιστη ταχύτητα 2άρα (οτε πάντα) τι μπορείς να κάνεις σαν εξοργισμένος χρήστης του ιντερνετ για να αναβαθμιστεί το δίκτυο της περιοχής σου; Άραγε υπάρχει κάτι που μπορούμε εμείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε το ιντερνετ να ´´αλλάξει ταχύτητά´´;
  Ευχαριστώ!

 25. Δημήτηρης says

  Εγώ είμαι στο κέντρο της Αθήνας, 120 μέτρα από τα κεντρικά, έχω VDSL50mbps και το test είναι αυτό. Δεν γνωρίζω, ίσως έπρεπε να έχω καλύτερη ταχύτητα αλλά παίζει ρόλο και η κατάσταση της καλωδίωσης στην πολυκατοικία.

  http://www.speedtest.net/my-result/4450487789

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *